Skatt på spelvinster | outofammo.se

outofammo.se

Spel online – dator, surfplatta, mobil & tv!

Skatt på spelvinster

Det är inte lätt att veta om du måste betala vinstskatt på sina spelvinster. Här kommer några enkla råd.Huvudregeln är att spelvinster, oavsett om du vinner online eller på ett landbaserat spelställe, ska tas upp i deklarationen om vinsten överstiger 100 kronor. Men det finns undantag. Vinster från lotterier som anordnas i Sverige är undantagna. Du behöver inte betala skatt för dem. Förr skulle alla vinster i lotterier utanför Sverige som överstiger 100 kronor beskattas med 30 % skatt, det vill säga räknas som vinst av kapital. Det innebar att varje spelomgång räknades för sig, oavsett om du totalt sett gick med förlust under hela dagen. Insatser och förluster räknas med andra ord inte in, bara hur mycket du vann per spelomgång.

Onlinespel visade orättvisor

När spel online blev allt mer populära blev det synligt hur orättvist det var, att spelare beskattades om de spelade i utländska spelbolag, men inte i de svenska. När det hamnade i EG-domstolen, den så kallade. Lindman-domen, fastslogs det att ett land som ligger inom EU inte får beskatta vinster från spel från något annat EU-land om de inte beskattar vinster från spel i sitt eget land. Det innebar att Svenska Spel hade stora konkurrensmöjligheter gentemot andra spelbolag i Sverige. Idag är alltså spel som klassas som lotteri befriade från skatt i Sverige och i det EU-landet som spelbolaget finns, om den som spelar bor i Sverige och skattar i Sverige. Spelhemsidan ska ha spellicens från något land inom EU/EES och bolaget som spelsidan hör till ska finnas inom EU/EES. För ett närmare förtydligande se http://spelmonopolet.se/.

Vilka spel är skattebefriade?

Skattebefriade spel är spel som klassas som lotteri i lotterilagens mening. Pokerspel, kasino, vadhållning räknas som lotteri, så kallade hasardspel. Även om en del av vinsten har att göra med spelarens skicklighet klassas det ändå som lotteri. För att slippa betala skatt på dina vinster, spela på en sida som finns i EU/EES.